Utgave 7 2021

La deg inspirere av Mat fra Norge!
Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 7:

 • BLOMKÅLSALAT MED REDDIKER OG VÅRLØK

  Server gjerne blomkålsalaten alene med godt brød til, men den er også nydelig som tilbehør til de fleste middagsretter.

  Til 4 porsjoner trenger du:

  1 blomkål
  1 bunt reddik
  10 sukkererter
  3 vårløk
  10 spiselige blomster, f.eks. fioler
  grovkvernet pepper
  4 ss olivenolje
  3 ss rødvinseddik
  1/4 ts salt
  1/4 ts pepper
  1/4 ts kajennepepper
  1 båt hvitløk, presset
  1 finhakket sjalottløk

  Visp sammen ingrediensene til dressingen og sett den i kjøleskap til den skal brukes.

  Rens og del blomkålhodet i små buketter. Rens og skjær reddikene og sukkerertene i skiver. Rens og skjær vårløken i ringer.

  Bland alle ingrediensene til salaten sammen. Hell over dressingen eller server den ved siden av. Pynt gjerne med spiselige blomster.

  FOTO MARTE GARMANN/FRUKT.NO

 • BJØRNEBÆRISKREM

  Bjørnebær har en sånn varm og rund smak som går veldig godt sammen med vanilje. Sitron og sjokolade passer også veldig godt til bjørnebær, så server gjerne iskremen med litt finrevet sitronskall eller noen blader med sitronmelisse og/eller hakket mørk sjokolade.

  VANILJEISKREM
  4 dl h-melk
  3 dl kremfløte
  1 vaniljestang
  6 eggeplommer
  180 g sukker

  BJØRNEBÆRSAUS
  200 g friske eller frosne bjørnebær
  2 ss sukker
  1 dl vann

  VANILJEISKREM
  Hell h-melk og kremfløte i en tykkbunnet kjele. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Legg både frøene og stangen i kjelen og kok opp. Visp samtidig eggeplommer og sukker til eggedosis i en egen bolle. Hell så den varme fløtemelken over eggedosisen i en jevn stråle under stadig omrøring. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen og varm opp til ca. 80–85 grader til den tykner. Pass på så det ikke koker. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl i kjøleskap til den er helt kald. Gjerne natten over slik at den får stå og trekke smak (la i så fall selve vaniljestangen ligge sammen med blandingen). Kjør deretter blandingen i en iskremmaskin til den har omtrent softiskonsistens. Har du ikke ismaskin, bør du røre i blandingen en gang i timen de første fire timene i fryseren for å unngå iskrystaller.

  BJØRNEBÆRSAUS
  Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp. La blandingen småkoke i ca. 10 min. Rør i blandingen underveis samtidig som du knuser

  bjørnebærene litt med røreskjeen. Ta kjelen av platen og kjør blandingen glatt med en stavmikser eller blender. Hell deretter sausen over i en finmasket sil og press den gjennom med en slikkepott, helt til alt du har igjen i silen er bjørnebærsteinene. Avkjøl.

  MONTERING
  Vend inn bjørnebærsaus etter smak i iskremen. Pass på å ikke blande det helt, så du får fint mønster i iskremen. Sett iskremen inn i fryseren til den er gjennomfrossen. Vil du ha hele iskremen lilla, så kan du tilsette bjørnebærsaus etter smak til iskremen før du har den i iskremmaskinen eller fryseren. Får du bjørnebærsaus til overs, kan du helle den over ved servering.

  OPPSKRIFT OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her